Sunday, June 15, 2014

Memohon Belajar Di UK!


Alhamdulillah hari nie diberi kesempatan untuk menulis coretan yang tak seberapa nie untuk dikongsi bersama kawan2 lain yang berminat untuk belajar di United Kingdom...! :)

Okay, kisah bermula pada tahun 2013, hujung2 tahun sikit... Time nie, semua orang sibuk dengan Final Year Project. Dalam kepala aku nie dah mula memikirkan masa depan, means that ape yang akan aku buat lepas habis Degree nieh... Seperti sedia maklum, kite kena ade matlamat jangka masa pendek dan jangka masa panjang. Opss! Xleh explain panjang2 nanti lari topik haha... So, as I am going to be a lecturer which is my ideal ambition, so aku pun decided la untuk menyambung pengajian ke peringkat Master.

Al maklumlah, dulu lepas habis SPM, result pun xde lah cemerlang sangat, tapi Alhamdulillah... So bile fikir, ade ke harapan nak sambung study kat luar negara? Jawapannya memang tak ade lah... hahaha.. sebab saingan dari pelajar2 yang hebat yang lain2 kat luar sane sangat lah sengit, hangit dan macam2 lagi...

Jadi, untuk pngajian Iajzah aku nie, aku usaha dan buat betul2,.. Score dan mesti ade target dan Alhamdulillah aku berjaya menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda dengan baik... Yeah! Dan dengan berbekalkan semangat yang berkobar2 nieh...nak sambung Master,.! Yeah! Aku pun GOOGLE lah...

Waahh bertambah lagi semangat double triple apabila akak2 dan abang2 yang menulis blog diorang dan sedang menuntut di Universiti terkemuka di luar negara...Jealous kot... Aku pun PM laa salah seorang lecturer kesayangan yang hebat kat kampus.. cakap itu ini itu ini yang berkaitan ak nak sambung study lew... Dan beliau bersetuju dan volunteer nye menjadi Referee aku.. ALHAMDULILLAH, Allah permudahkan.. dan begitu juga dengan 2 lecturers yang lain dengan mudah Volunteer menjadi Referees,.. hehe Aku sangat sayang kan mereka..!

Bile dah siap reference letters, aku pun mula lah buka banyak websites University2 yang menjadi pilihan. Bukan ikut pilihan sendiri semata2 ye... Kena tngok juga yang top 100 Universities sebab kebanyakan penaja akan tngok pada ranking... Aku juga melihat kriteria2 dan syarat2 yang dikenakan bagi pemohon baru untuk Postgraduate Study. Antara yang aku lihat adalah :

1. University Ranking (Overall) - http://www.timeshighereducation.co.uk/
2. University Ranking by Course (Computer) - www.shanghairanking.com/
3. Living Cost (London mahal kan...Dah tngok, tpi okay jer,..boleh je survive...hehe)
4. Course Offered untuk Postgraduate Study
5. Study Modules (Wajib tngok takut nnt tak berminat)
6. English Requirements (Yang nie penting, klu kena IELTS, aku amik tpi letak tepi dlu...haha)
7. Application Fees (Yang nie kalau kena bayar, aku tak apply sebab memang time tue xde duit haha)
8. Other facilities (yang nie masing2 nye preferences la kan... :p )

Okay, bile semua dah setel, aku pun apply lah lebih dari 10 University, tapi kena ingat,..semua yang setel tue adalah dokumen2 penting masa nak apply University. Documents2 itu adalah :

1. Personal Statement.
2. Reference Letters.(Setengah Uni mcm Manchester ade forms sendiri kena isi dan scan dan submit ke Uni)
3. English Declaration Language (apply kat Universiti masing2).
4. Latest updated CV.
5. English 1119 O-Level (Time SPM nye ade nieh).
6. Copy of Passport.
7. Official Transcript (Kalau ade Final lg better).
8. Certificate of Bachelor Degree.
9. Ape lagi ntah... x ingat. Kalau ade, tambah sendiri yaa haha..

Ok, bile semua dah setel... Aku pun apply lah.. Bukan makan sehari dua tau nak setelkan semua nie,.. berminggu2 malah boley jadi berbulan2...Lupa nak mention yaang aku apply MSc Advanced Computer Science.

Btw, bile dah apply tu, bawa2 lah bersabar sementara nak tnggu replu dari University2 tueh... ade yang sehari dua pun dah reply... So effective sangat haha... Ade yang sebulan dua bulan baru reply... So jangan terburu2 nak buat keputusan tue...

Alhamdulillah aku dapat 10 offers semuanya dan salah satunya adalah untuk Doctorate Study. Time nie tak habis final sem lagi, exam final pun tak lagi.. So dalam kepala nie memang target Master study je dlu... Jadi, Sorry PhD... Next time okay haha... inshaAllah...Ameen..

Membuat keputusan untuk memilih University pilihan bukanlah semudah yang ditulis dan dikatakan.. Malah boleh gugur rambut nak decide which one is the best for us.. kadang2, bile dah dapat bnyak, ade jugak orang yang nak pergi yang ade tempat2 best2 jer... ade yang tak kisah asalkan dapat pegi, ade yang kesah akan course offered dan tempat study... :) Jadi, semua tu kena tengok dan study betul2...

Yang paling penting, tngok pada course offered, study modules, ranking university,..and ape lagi? Kalau ade, macam biase tambah sendiri.. hehe Berbulan sudah berlalu... Ade University yang letakkan due date untuk kite decide untuk Terima Offer Letter atau Tidak...

Ingat, ada 2 types of offer, Conditional Offer (CO) dan Unconditional Offer (UO). CO nie bile mane ade lagi documents2 yang masih belum lengkap atau kite tak submit lagi ke pihak university... then lepas dah setel semua2 nye, baru akan dapat UO. Bila dah dapat UO nie, Alhamdulillah lew... everything dah survive...dan kite pun dah boleh ready untuk menjadi salah seorang pelajar University di sane...

Btw... Bukan self-funding yaa kalau macam saya nie, x kaya... hahaha... So, kena alert dengan isu2 semasa berkenaan biasiswa dan tajaan lain,.. Macam saye apply 2, MARA dan TPM UiTM. Alhamdulillah, berjaya dapat MARA dan masih menunggu Result TPM UiTM... Because, nak sangat yg UiTM sebab nanti leh jadi lecturer...hehe depends la pada diri masing2...



Jadi,.. Di antara semua2 University yang offer, aku membuat pilihan untuk ke University of Manchester, UK. Bukan kerana ranking je ye,..Sebab kalau ikut ranking pun, UoM nie lebih kurang dalam ke-51 untuk overall dan by course. So, it's okay... Kalau nak dapat yang 1'st top raking tuh macam boleh jer haha...tapi tak mustahil, sebab tak apply...huu.. InshaAllah klu kite cuba, ade rezeki dapat lah kan.. :)

So, nak citer macam mane dpt MARA nie pun satu hal...panjang dan bnyak karenahnya,..dengan interview nye,.. So, itu akan masuk post lain...Sebab untuk MARA nye documents pun satu hal jgk,.bnyakk seh! ahahaha...

Kesimpulannya, usaha dan usaha,..doa dan doa...jangan mengalah dan stop di tengah jalan... inshaAllah ade rezeki... So, mood sekarang tak sabar nak stop kerja...hahaha... Tarik nafass....lepasss....ok stop sini dlu ye... haha...

p/s : sambung next! :p

1 comments:

Deana Yana said...

Salam. boleh sy nak tnya further ttg topic ni ? maybe melalui email? tq :)

 
Blogger Templates