Friday, December 27, 2013

KEHIDUPAN KU SEBAGAI SEORANG UNDERGRADUATE


Menjadi seorang undergraduate adalah idaman semua orang...! So x payah nak tipu lah kalau x happy bila first time dapat tau yang kite dapat OFFER masuk degree! YEah... But in mind, Make sure da buat keputusan yang tepat.... Tepat camne tuhh..? Bagi aku, course pilihan mestilah tepat.... Sincerely, I hate network courses even a subject... So, selepas tamat Diploma in Computer Science dari UiTM Merbok, Kedah... I've decided nak further in Netcentric Computing as my lecturer sparked my interest towards System and Security. I thought that I'll never be facing Network subjects, tapi LOL salah.....

What I did is just study... InshaAllah, dengan sokongan dan dorongan lecturers dan kawan2, Alhamdulillah finally I'm in my final semester of my Bachelor. Terlupa nak mention yang pengajian Ijazaha ku di UiTM Shah Alam. My beloved Uni ever! eyah...

So, days by days dalam kepala nie memang dah set xnak network, jadi terasa berat dan susah nak faham subjects2 Network nieh.. Menyedari kesalahanku yang awal2 pegi set dalam kepala x suka network, so ini lah jadinya.. So I've changed my mind set untuk mula minat subject network... dan Alhamdulillah I've been giong through all those subjects dengan baik.... Ape yang nak aku sampaikan adalah, apa jua bidang yang kite ambik dan tetibe ade unexpected courses that are compulsory for us to sit for, so don't give up and take it easy,,,,,,,, Usaha betul2 because ada le tu kepentingan kenapa kite kena belajar semua tuu.. anda jangan sesekali study and exam hanya untuk exam tu jer... Nnnt da kuar baru ade akai..! ngee...

Btw Report Final Year Project pun dah submit..! Just waiting for the Final Presentation on 21'st January 2014. Hope everything goes well... Alhamdulillah aku dan my partner dapat going throuh dengan FYP degnan baik inshaAllah... We all buat Creative Accounting Detection System (CADS). CADS nie salah satu Forensic Accounting yang mane memerlukan OTAK2 kita study fasal account lahhh... Aiyaaaakkkk... Ak memang dah OFF giler bab2 account nie ever since in Secondary School and really can't be with it... Tetapi apa kan daya, Allah itu Maha Mengetahui.. Dia tahu kebolehan hamba2Nya.. Jadi aku dan my partner da kena face benda alah nie... Terpaksa deal dengan Timbalan Dekan Fauklti Perakaunan UiTM Shah Alam because she's our stakeholder now...! Alhamdulillah BEST...!!!!! Dari x minat2 subject account tetibe jadi minat sikit jer sebab kena paksa study bUku ACCOUNT yang tebal GEDABAKK!!!

Walhal throughout semesters of my Bachelor, mane ade pun subject Account,..grr... Adakah aku telah membazirkan masaku..??? No!!! Jangan cakap gituhhh.... It's all about responsibilities... Kalau kite ikhlas dengan keja, semua nya akan jadi mudah...! Ada sesetengah orang cakap SUSAH NAK MAMPOS FYP!!! NAK QUIT STUDY SEBAB MEMBEBANKAN...dan macam2 lagi... bukan FYP jer, subjects2 lain nye Projects dan sebagainya.... Padaku, salah sama sekali..! :) Memang le susah, tapi ianye berbalik pada diri kita sendiri, bagaimana kita managed to face all those difficulties in study life... :) Adik2 yang nak sambung DEGREE (Ijazah), Silakan.... But at first, kena lah buat review tentang courses2 and uni2 mane yg adik2 nak sambung tuhh... Kalau betul2 minat, go for it... sebab hari nie, bukan semuanye bernasib baik... Ada orang x masuk U pun, berjaya dengan jayanya... Ade orang x masuk U, x dapat nak survive dengan jayanya... Semuanya bergantung pada diri sendiri dan macam mane kite implement out talent and interest into our life... Tak guna juga belajar tinggi2 smpai PHd tapi xde ape2 inputs yang boleh process jadi output...

Waahhh... sembang macam dah berjaya sangat kan ak! hahaha... No!!! Just sharing for adik2 yang nak melaangkah ke dunia ijazah pengajian... :) Kalau x minat, jangan ambil... Ambil dan enjoylah couses2 yang betul2 minat... Kalau minat system & Security, amik lah Netcentric,... network nie lebih kepada Hardware and benda2 Virtual... tapi memang truly faith le kalau amik System...mesti ade Security..! :)

Jangan terlalu set dan takut dengan diri sendiri untuk bertapak di level Ijazah, you want it, go for it then you'll know it..! Alhamdulillah impianku untuk menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi sudah menampakkan bayangan inshaAllah... Jadi, semester Akhir nie kenalah usaha lebih KUAT dan menuju matlamat tuh...! :) Semua orang ade matlamat kan,. Siape yang tak nampak lagi matlamat yang dituju tuuh.... clear kan sekarang nie,.. klu diploma, nak smbung.. ade matlamat untuk ijzah,,, yg ijzah... nk smbung ade matlamat untuk itu dan sebaliknya...

Whatever the situation is, it depends on how do we manage our time, approaches, talent, attitude, and ape2 jer issues that contribute to the success of our life.... Kalau mampu sambung, sambung dengan sebaik nya.. inshaAllah... Semua lecturers2 akan okay jkika kite okay,..kadang2 kite budget okay, walhal kite x perasan, so mula nak menyalahkan orang kalau keja x siap..marks rendah dan sebagainya... Betul...!!! Ini bukan tipu... ini betul2 hehe....

Additional advises, Jangan terlalu mempercayai kawan2 kite 100% dalam membuat kerja, pilih kawan2 yang betul, jangan terlalu memberi alasan, konmitmen dalam bekerja dlm kumpulan mahupun individually, dan sentasa menjaga ukhwah yang baik antara kwan2, lecturer2, ibu bapa dan yg paling utama adalah hubungan dengan ALLAH... Kalau baik dengan DIA, inshaAllah akan dipermudahkan segalanya .... Ameen inshaAllah... Jom2 study!!! nak final examm!!! Bye...hehehe

-to be continued.... :)

7 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum.
memandangkan abang ni senior netsentrik saya, saya nak mintak tolong.

saya junior netsentrik dari uitm batch 2014. saya ada masalah dalam cari tajuk untuk fyp sem depan memandangkan saya tengah cuti sem 4.

saya mintak maaf. saya tak reti nak guna bahasa sopan, sorry ^^"

saya tak nampak lagi fyp ni apa sebenarnya. fakulti saya dah buat ceramah pasal fyp ni tapi saya still dalam blur lagi. boleh tak tolong saya?

masa abang fyp dulu, abang buat projek pasal apa ye?

Anonymous said...

assalamualaikum...
saya pelajar sem 5 uitm jasin.. saya masih mencari tajuk walaupun selepas minggu ke 7..

saya tak tau nak buat tajuk apa lepas tajuk saya ditolak oleh lect csp..

adakah tajuk abang ni buat development on acc forensic?? sebab ada stakeholder kan or just do an analysis on it??

saya harap pendapat ASAP sebab my confidence level and spirit dah bottleneck da...

Wall Flower said...

Salam, nak tanya, saya student dip cs semester terakhir. Sekarang tgh fikir nak sambung ape time degree nanti. Dalam kepala fikir nak sambung networking, tapi saya dengar drpd senior ade yg x lepas sebab fyp susah. So sekarang saya dalam dilemma tak tahu nak pilih ape. Saya minat coding dah x minat membaca macam pure cs tu. Saya harap saudara dapat membantu saya. Terima kasih

Wall Flower said...

Salam, nak tanya, saya student dip cs semester terakhir. Sekarang tgh fikir nak sambung ape time degree nanti. Dalam kepala fikir nak sambung networking, tapi saya dengar drpd senior ade yg x lepas sebab fyp susah. So sekarang saya dalam dilemma tak tahu nak pilih ape. Saya minat coding dah x minat membaca macam pure cs tu. Saya harap saudara dapat membantu saya. Terima kasih

Wall Flower said...
This comment has been removed by the author.
Wall Flower said...

Salam, nak tanya, saya student dip cs semester terakhir. Sekarang tgh fikir nak sambung ape time degree nanti. Dalam kepala fikir nak sambung networking, tapi saya dengar drpd senior ade yg x lepas sebab fyp susah. So sekarang saya dalam dilemma tak tahu nak pilih ape. Saya minat coding dah x minat membaca macam pure cs tu. Saya harap saudara dapat membantu saya. Terima kasih

Wall Flower said...
This comment has been removed by the author.
 
Blogger Templates